Doorgaan naar inhoud
Gratis verzending vanaf 249,- | Beste kwaliteit EPDM
Gratis verzending vanaf 249,- | Beste kwaliteit EPDM
De verschillen tussen bitumen- en EPDM dakbedekking

De verschillen tussen bitumen- en EPDM dakbedekking

Bitumen- en EPDM dakbedekking zijn beide populaire materialen voor dakbedekking, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de twee. In deze blog zal ik me richten op de voordelen van EPDM dakbedekking en hoe het zich onderscheidt van bitumen.

EPDM is een synthetisch rubber dat bestaat uit ethyleen, propyleen en een diene monomeer. Het is een duurzaam en flexibel materiaal dat bestand is tegen uv-straling, ozon, hoge en lage temperaturen en chemicaliën. Hierdoor heeft het een levensduur van minstens 50 jaar en vereist het weinig onderhoud.

In tegenstelling tot bitumen is EPDM dakbedekking makkelijker te installeren. Het kan op maat worden gemaakt en op het dak worden uitgerold zonder het gebruik van open vuur, wat het installatieproces veiliger maakt. EPDM wordt meestal op het dak bevestigd met een contactlijm, wat zorgt voor een naadloze en waterdichte afwerking.

EPDM dakbedekking heeft ook een hogere weerstand tegen scheuren en slijtage dan bitumen. Dit komt omdat EPDM een homogeen materiaal is zonder organische vulstoffen. Hierdoor blijft het rubber flexibel en kan het zich aanpassen aan de bewegingen van het dak zonder te barsten of te scheuren. Bitumen daarentegen is een mengsel van organische en anorganische materialen, waardoor het minder flexibel is en vatbaarder voor scheuren.

Een ander voordeel van EPDM dakbedekking is dat het milieuvriendelijker is dan bitumen. EPDM is een recyclebaar materiaal en kan na gebruik worden gerecycled tot nieuwe producten. Bitumen daarentegen is gemaakt van aardolie, een niet-hernieuwbare grondstof, en is moeilijker te recyclen.

Tot slot heeft EPDM dakbedekking een hogere reflectiewaarde dan bitumen, waardoor het een betere keuze is voor gebouwen die energie-efficiëntie nastreven. Het reflecteert zonlicht, waardoor het dak koeler blijft en minder warmte in het gebouw wordt overgedragen. Dit kan leiden tot lagere energierekeningen en een verminderde belasting van airconditioningsystemen.

Kortom, hoewel bitumen nog steeds een populaire keuze is voor dakbedekking, biedt EPDM dakbedekking vele voordelen ten opzichte van bitumen. Het is duurzamer, makkelijker te installeren, milieuvriendelijker, scheurbestendiger en energie-efficiënter. Als u op zoek bent naar een nieuwe dakbedekking, overweeg dan zeker EPDM als een waardevol alternatief voor bitumen.

Vorig artikel Wat is EPDM dakbedekking?